Menu

Wat doe jij graag?

Wij laten door én houden tegen. Wij zien wat niet gezien wil worden. Nederland komt verder. Door de Douane.

Werken bij de Douane

Nederland komt verder. Door de Douane

Een financieel gezond Nederland en een veilig Europa. Dat is waar de Douane aan werkt. Douaniers houden onveilige en andere ongewenste goederen tegen bij ons deel van de buitengrens van de Europese Unie. En we dragen bij aan een sterke economie, onder andere door oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Voor inwoners, bedrijven en het (inter)nationale belang. De Douane is een organisatie met een rijke traditie én een stevige ambitie. We doen ons werk op heel veel plekken: aan de grens, op havens en vliegvelden en in het binnenland. Maar natuurlijk ook op kantoor.


Jouw werkomgeving bij de Douane

De Douane houdt toezicht op goederen die de buitengrens van de Europese Unie over gaan. Maar dat is niet het enige wat we doen. We werken op verschillende manieren aan een veilig en welvarend Nederland en Europa.

Slim werken, samenwerken, dienstverlening en zorgen voor evenwicht tussen controleren en faciliteren. Dat is hoe we ons werk doen. We controleren op verschillende manieren. We zorgen ervoor dat burgers en bedrijven de regels kennen. En zich er makkelijk aan kunnen houden door begrijpelijke informatie, duidelijke procedures en makkelijke systemen. We controleren de aangiftes van goederen en andere documenten, zoals vergunningen en ontheffingen. En we controleren de goederen zelf.

Verder controleren we de administraties van bedrijven, bijvoorbeeld om te kijken of ze wel alle goederen hebben aangegeven. We houden toezicht in havens, op vliegvelden en langs de kust. Om ons werk te kunnen doen, hebben we onder andere een eigen laboratorium, boten, honden, scanners, een drone-team en een duikteam. Al onze controles vullen elkaar aan en versterken elkaar.